24/06/2022 – 01/07/2022 – “U(R)KUNST” – DEL 2

Salongen ønsker velkommen til del 2 av U(R)KUNST med åpning 24/6 kl. 19.00

Kunsthåndverk lokalt og regionalt

U(R)KUNST vil gjennom tre utstillinger i 2022 løfte frem den utøvende kunstneren og kunsthåndverk som retning. Disipliner som representeres i utstillingsserien er tekstil, metall, glass, grafikk, maleri og smykkekunst. Stikkord for temaene er brukskunst, smykkekunst og kunst i skjæringspunktet mellom kunsthåndverk og billedkunst.

Tittelen henspiller på oppfatningen av at kunsthåndverk kan assosieres med ur-kunsten; både som bruksobjekter og som rituelle og religiøse objekter. Med «R» i parentes kan tittelen både leses som U-KUNST og UR-KUNST, og den utfordrer hvordan kunsthåndverk har blitt betraktet i vår moderne tid. 

Kunsthåndverk er en fagdisiplin i grensesnittet mellom håndverk og kunst, og har ikke høstet anerkjennelse i like stor grad som billedkunst. De senere årene har det vært en endring i dette, hvor det har vært et økt fokus på kunsthåndverk, noe som har løftet faget og gitt det en høyere kulturell status.U(R)KUNST DEL 2 er kuratert av Kari Bukve.

Medvirkende kunstnere:

MAREN IRMELIN MUNTHE-DAHL
KARI BUKVE

//

U(R)KUNST del II – “I et jerngrep»
I denne delen fokuserer vi på møtet mellom samtidskunst og håndverk, med røtter i det tradisjonelle. Maren Irmelin Munthe-Dahl, smykkekunstner / metallhåndverker og Kari Bukve, styremedlem Salongen visningsrom & atelierfellesskap har samarbeidet om denne utstillingen.

Tittelen «I et jerngrep» spiller på forholdet vårt til naturen, som i menneskenes jag etter velstand og fremskritt er dominert både av inngrep og overgrep. 

Verden er helt avhengig av gruveindustri. Det er et paradoks at det grønne skiftets behov for metaller og mineraler vil kunne føre til mer nedbygging av natur. Munthe-Dahls skulptur “Metall er av Jorden/ Metal is of the Earth” tematiserer dette i et verk hvor hun tar i bruk teknikker og materialer fra gullsmedfaget for å skape billedkunst. Gjennom materialene stein, kobber, sølv og messing utforsker kunstneren problematikken knyttet til metall. Arbeidet reflekterer over ansvaret for naturødeleggelse og behovet for å inkludere flere enn mennesket i vår etikk. 

Kari Bukves installasjon «Vokterene» peker på naturen og spesielt trærne. Sakte og gjennom uendelig med tid har en hær av skog vandret inn og tatt plass. I arbeidet med maleriet har hun latt tanker om mytene rundt trær og natur få arbeide fritt og skapt skogens trær om til voktere. Ikke bare over egne artsfrender men også over mennesker og dyr. I maleriet har apokalyptiske anskuelser fått ligge i ro og Bukve har heller overgitt seg til følelsen og fornemmelsen som skogen kan gi. Rammene rundt speiler likevel at naturen lever både med og i industrien.

«Gjennom anvendelsen av stadig større praktisk-teknisk kunnen at typen techne, blir mennesket for hver ny generasjon stadig mektigere – og samtidig, … stadig mer maktesløst overfor langtidsvirkningene av sin utfoldende makt.” -Hans Jonas, 1903-1993. (sitat fra universitetforlagets bok- Hva er etikk?, 2006, Arne Johan Vetlesen)

//

ÅPNINGSTIDER
Fredag 24. juni klokken 19.00 – 21.00
Lørdag/søndag klokken 12.00 – 16.00
Mandag-fredag klokken 15.00 – 18.00
Utstillingen står frem til 1. juli 2022

Velkommen!