22/9/2022 – 30/09/2022 – “U(R)KUNST” – DEL 3

Salongen ønsker velkommen til del 3 av U(R)KUNST med åpning 22/9 

KL. 19.00 – 20.00
Foredrag av Einar Duenger Bøhn – “Hva er meningen med klassisk figurativ kunst?”
Påmelding via ssalongen@gmail.com

KL. 20.00 – Utstillingen åpner!

//

Kunsthåndverk lokalt og regionalt

U(R)KUNST vil gjennom tre utstillinger i 2022 løfte frem den utøvende kunstneren og kunsthåndverk som retning. Disipliner som representeres i utstillingsserien er tekstil, metall, glass, grafikk, maleri og smykkekunst. Stikkord for temaene er brukskunst, smykkekunst og kunst i skjæringspunktet mellom kunsthåndverk og billedkunst.

Tittelen henspiller på oppfatningen av at kunsthåndverk kan assosieres med ur-kunsten; både som bruksobjekter og som rituelle og religiøse objekter. Med «R» i parentes kan tittelen både leses som U-KUNST og UR-KUNST, og den utfordrer hvordan kunsthåndverk har blitt betraktet i vår moderne tid. 

Kunsthåndverk er en fagdisiplin i grensesnittet mellom håndverk og kunst, og har ikke høstet anerkjennelse i like stor grad som billedkunst. De senere årene har det vært en endring i dette, hvor det har vært et økt fokus på kunsthåndverk, noe som har løftet faget og gitt det en høyere kulturell status.U(R)KUNST DEL 3 er kuratert av Vibeke Andersen.

Medvirkende kunstnere:

PER OLAV OLSEN
EINAR DUENGER BØHN
VIBEKE ANDERSEN
KAJA NORUM
TRULS ESPEDAL
TURID GAUSLAND
BENTE STORM
IVAN STORM JULIUSSEN

//

U(R)KUNST DEL III – “Kunsthåndverket i den klassisk, figurative kunsten”

Med sine tradisjoner og utspring helt tilbake til Renessansen og Barokken ønsker jeg, kurator, å vise forskjellige deler av den figurative kunsten. Her vil blant annet landskap, portrett og marinemaleriet få sin plass på veggen.

Jeg ønsker å sette fokus på håndverket som ligger bak denne kunstformen. Det er mange timers arbeid og mye lærdom bak hvert penselstrøk og kullstrek. Den meditative, langsomme prosessen fascinerer meg, både som betrakter og utøver.

Den klassisk figurative kunsten har i moderne tid vært en yndet hakkekylling i debatten rundt samtidskunsten. Uttalelser som at «maleriet er dødt» og krass kritikk av figurative kunstnere har allikevel ikke dempet «publikums» begeistring for den figurative kunsten.

I Norge har vi et undervisningssystem som «elitiserer» studenter ved kunstakademi med blant annet automatisk opptak i kunsterorganisasjoner. Det er ofte vanskeligere å posisjonere seg uten den akademiske bakgrunnen. Et studie hos en etablert kunstner vil ikke automatisk telle som kompetanse, ei heller egne studier som definerer en autodidakt kunstner.

Utstillingen vil vise kunstnere fra forskjellige bakgrunner.

//

Åpningstider:
Fredag 23/9 kl. 15-18
Lørdag/Søndag kl. 12-16
Mandag – Torsdag kl. 16-19
Fredag 30/9 – Finissage kl. 19-21

Velkommen!